Våre tjenester

Hos oss er du i trygge hender. Våre pasienter kan stole på at våre tannleger og tannpleiere til enhver tid velger behandlingsmetoder som vi har kvalitetssikret og som vi er utdannet til å utføre. Vi samarbeider med spesialister og henter inn ekstra kompetanse i sjeldne og spesielt vanskelige situasjoner, og sammen sørger vi for å gi deg den beste tilgjengelige behandlingen.

Vi anbefaler jevnlige undersøkelser og rens for tannstein. Dette gir oss gode muligheter til å avdekke og eventuelt starte behandling av sykdom på et så tidlig stadium som mulig. Rutinekontroller vil også bidra til å forebygge betennelse i tenner og tannkjøtt.

Når du takker ja til dette, tar vi ansvar for å innkalle deg til rutinekontroll og tannsteinsrens i det intervallet som passer best for deg.

Vi er heldige som lever i dag. Dyktige tannleger står klare til å reparere skader og behandle tannverk på en så skånsom måte som mulig.

Hos oss får du hvite, pene fyllinger når det er behov for å erstatte ødelagt tannsubstans. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å bruke gull eller porselen. Da tar vi først et avtrykk av tannen som skal repareres. I dag gjøres dette digitalt (3D) slik at du slipper å ha avstøpningsmasse i munnen. Det personlige avtrykket sendes til en lokal tanntekniker som lager innlegget etter nøyaktige mål.

Har du brukket av en bit av en tann bør den repareres så raskt som mulig. Der hvor den naturlige emaljen er forsvunnet er tannen svært sårbar og utsatt for ytterligere skade.

Amalgam ble forbudt i Norge fra 1. januar 2008. Dersom du har gamle fyllinger som du ønsker å erstatte, har vi moderne utstyr og kan fjerne gammel amalgam skånsomt og trygt.

Hvis du blør mye fra tannkjøttet, eller det er ømt og føles betent; ta kontakt med oss. Vanligvis er dette symptomer på en gingivitt, en enkel tannkjøttbetennelse, som lett lar seg behandle. Ofte er det nok å få fjernet tannstein og plakk som ha lagt seg langs kanten på tannkjøttet. Dette gjør vi profesjonelt hos oss. I tillegg viser vi deg hvordan du bør bruke tanntråd, tannstikkere eller mellomroms-børster hjemme som en del av den daglige tannpleien for å holde tannkjøttet friskt.

Dersom du lider av den litt mer alvorlige tilstanden periodontitt er det viktig å stanse utviklingen så raskt som mulig, for å unngå at du på sikt kan risikere å miste tenner. Denne tannkjøttsykdommen kjennetegnes blant annet ved at du blør fra tannkjøttet, utvikler redusert bein-feste rundt involverte tenner, opplever at tannkjøttet trekker seg tilbake på det betente stedet, og kanskje også kjenner på ubehag og smerter.

Nærbø Tannlegesenter har kompetanse til å behandle alle stadier av periodontitt, fra hyppig profesjonell rens og veiledning med hensyn til viktig egenpleie til mer alvorligere tilfeller, hvor vi samarbeider med spesialister som kan utføre kirurgi for å tilrettelegge for videre behandling.

Ved diagnostisering av periodontitt, dekkes deler av behandlingen av Helfo.

Dette er et fagfelt vi kan godt. Vi undersøker alltid nøye og leter etter alternativer før vi anbefaler en behandling, men når nerven i tannen er skadet eller død er det som regel nødvendig med en rotfylling.

Det er mange årsaker til at en tann må rotfylles. Det kan være at et kariesangrep får lov til å utvikle seg dypt ned til kjernen av tannen, eller at gamle fyllinger er blitt lagt nær nerven. En annen årsak kan være slag eller traume i form av ulykker som forårsaker sprekker i tannen. Alvorlige grader av tannkjøttsykdommen periodontitt kan også føre til behov for rotfylling, for å bevare tannen.

Ofte kommer pasientene til oss med intens tannverk, men det hender at vi oppdager alvorlige skader på tenner uten at de har medført følbare symptomer. I slike tilfeller kan vi oppleve å komme inn til nerven av tannen under annen behandling eller at alvorlige infeksjoner oppdages når vi har tatt røntgenbilde.

Rotfylling gjøres ved at vi renser ut nerven i tannen og desinfiserer rotkanalene. Deretter tetter vi disse med et spesielt gummimateriale og en dental sement. Avhengig av om nerven er vital (levende) eller avital (død) vil en slik behandling ofte skje over flere besøk.

En rotfylt tann har økt risiko for å knekke. Derfor vurderer vi alltid graden av styrke som er igjen i kronedelen av tannen. Dersom den er svak anbefaler vi kroneterapi etter en rotbehandling, fordi en rotfylt tann har økt risiko for å knekke.

Når det er for lite tannsubstans igjen av tannen for å få feste til en optimal fylling, er det nødvendig med en krone eller bro.

Kroner kan også lages for å bedre estetikk dersom tenner har sterk slitasje eller dype misfarginger. Det finnes flere typer kroner i ulike farger og utførelser. Spør oss, så forteller vi deg mer om aktuelle alternativer.

Broer lages for å erstatte tapte tenner der det er behov for kroneterapi på nabotennene. Større broer over flere tenner lages for å gi økt stabilitet og for å tilrettelegge for en bedre tilheling.

Når nabotennene er intakte uten fyllinger, er ofte implantat en bedre løsning. Vi vil vurdere nøye i hvert enkelte tilfelle hvilken metode som anbefales til deg.

Manglende tenner kan i mange tilfeller erstattes med et eller flere implantater. Dette gjøres med en kirurgisk operasjon hvor et titanfeste settes inn i beinet der tannen/tennene mangler. Når implantatet har festet seg i beinet, etter ca. 3 måneder, settes en porselenskrone over titanfestet.

Der hvor man måtte bruke løse proteser i gamle dager, kan man i dag få implantater i form av faste tenner som festes i en stor, sammenhengende bro. Helfo har nå innført god refusjonsordning på slik behandling; for tannløse der protesene ikke fungerer optimalt.

Ta kontakt for vurdering av din situasjon. Mulighet for implantatbehandling vurderes alltid ut fra beinets bredde og høyde, beinkvalitet, nærhet til nervekanaler, samt andre fysiologiske forhold som kan påvirke prosessen.

I vår moderne klinikk har vi både kompetanse og utstyr til å utføre ukomplisert tannfjerning relativt raskt og smertefritt ved enkel bruk av lokalbedøvelse.

Dersom en tann ikke er frembrutt, eller bare er delvis frembrutt, kan det være nødvendig med en kirurgisk operasjon for å fjerne tannen. Vi har et eget, spesialutstyrt behandlingsrom hvor vi utfører slike inngrep ved hjelp av lokalbedøvelse. Etter en slik operasjon kan de fleste ubehageligheter og reaksjoner behandles med vanlig smertestillende etter anbefaling fra oss.

Utgifter til kirurgisk fjerning av en dyptliggende tann, dekkes delvis av Helfo.

Tannleger er de eneste som har lov å distribuere blekemiddel med styrke mellom 0,1 og 6%, og det er denne styrken som gir god nok effekt hvis du ønsker deg merkbart hvitere tenner.

Vår anbefalte metode er slik:
Vi tar avtrykk av dine tenner og får produsert en skreddersydd plastskinne. Denne skinnen får du med deg hjem sammen med en tilmålt mengde godkjent blekemiddel. Du bestemmer selv om du vil gå med skinnen noen timer på dagtid eller om du foretrekker å sove med den om natten.

Metoden er skånsom og du kan selv bestemme hvor hvite du ønsker at tennene skal bli. Noen oppnår ønsket resultat etter 4-5- dager. Andre velger å bleke tennene i 14 dager før de er tilfredse.

Før tannbleking er det viktig å undersøke tennene for karies, sterk slitasje og eventuelle løse fyllinger. Det er viktig å huske at fyllingene ikke vil la seg bleke. Hvis fargeforskjellen blir for stor, anbefaler vi å skifte dem ut til en fargetone som bedre matcher den nye fargen på tennene.

Vi gjør oppmerksom på at du kan oppleve økt grad av ising i tennene under blekeprosessen. Det er ekstra viktig å skylle med fluor underveis i behandlingen. Det er også viktig å så godt som mulig unngå kaffe, te, rødvin, blåbærsyltetøy og annen fargesterk mat og drikke mens blekingen foregår. Dette er fordi tennene er mer porøse i denne perioden og derfor letter tar opp farge.

Det er også viktig å understreke at det ikke er alle typer misfarging som lar seg bleke. Dype fargeendringer etter rotbehandlinger, særlig i fortenner kan noen ganger blekes fra innsiden. Andre misfarginger, som for eksempel resultat av stor bruk av visse typer antibiotika i barndommen eller dype innfarginger av amalgam, vil ofte oppnå bedre resultat ved bruk av skallfasetter eller kroneterapi.

Vi har knyttet til oss egen anestesilege og anestesisykepleier og de har med seg medikamentene på bestilling fra oss når behandlinger krever ekstra bedøvelse.

Hver pasient kartlegges individuelt og eventuelle risikofaktorer vurderes opp mot graden av behovet for bedøvelse i hvert enkelte tilfelle. Ved bruk av sedasjon er du våken under behandlingen. Tannlegen setter lokal bedøvelse i tillegg. Under full narkose ligger du i en kunstig søvn. Vi benytter kun en lett narkose hvor pasienten våkner så snart behandlingen er over. Det betyr at du kan forlate klinikken innen kort tid etter behandlingen, og det er sjelden at noen opplever plager av narkosen i etterkant.

NB! Det oppbevares IKKE medikamenter i lokalene.

En revolusjonerende ny røntgenmetode hvor man kan ta 3D-bilder bein og bløtvevsstrukturer. Dette åpner mulighetene for å planlegge implantatbehandling på en mer nøyaktig måte, og man kan sammen med digital scanning fremstille guide-skinner for presis implantat-installasjon.

CBCT er også et unikt verktøy for å lokalisere posisjonen av visdomstenner, samt være til hjelp for å utrede en behandlingsplan.

Til forskjell fra konvensjonell medisinsk CT, er har CBCT en langt lavere stråledose i tillegg til økt hastighet. Vi er tilknyttet radiolog Gro Wilhelmsen Hustvedt som tolker bildene som blir tatt.

Vi kan hjelpe!
Etter en hyggelig og grundig konsultasjon, får vi laget en individuelt tilpasset skinne som er behagelig å bruke og som gir svært gode resultater mot snorking (lyd), pustestans (obstruktiv søvnapné) og tanngnissing. Metoden er enkel og helt uten fysiske inngrep. I tilfeller hvor personen har en begrenset frekvens av pustestopp har metoden vist seg å være vel så effektiv som CPAP og operasjon.

Kort fortalt sørger skinnen for at bittet ditt hviler riktig; at underkjeven ligger i en behagelig posisjon, samtidig som skinnen forhindrer at tungen kollapser og hindrer frie luftveiene. Hvis du vil lese mer, er du velkommen innom for å hente vår fine snorkebrosjyre eller du kan bestill time til konsultasjon så forteller vi inngående om snorkeskinnens fine fordeler og kjekke detaljene.